kokosinis obuolių pyragas (su šokolado gabalėliais)
Šio pyrago receptas nukrito iš dangaus. Na, beveik, jei dangumi laikytume kvapnią kavinę su gardžia pieniška kava, kepiniais ir krūva prancūziškų knygų + žurnalų ant palangės. Tą rytą į susitikimą atlėkiau gerokai per anksti – kalti vis tie freelancerius, ne taip ir dažnai ankstų rytą iškeliančius koją iš namų, gąsdinantys vilnietiški kamščiai. Žodžiu, maukiau karštą gėrimą užkąsdama kruasanu ir puslapis po puslapio sklaidžiau konditerijos žurnalus, kol akys užkliuvo už gâteau pommes-coco.
Patiko, kad pyragą sudaro daug obuolių, mažai cukraus ir tik šiek tiek tešlos – vadinasi, galima numanyti, jog jis bus drėgnas ir nesprangus. Be to, vietoj įprastų kvietinių miltų naudojama šiek tiek speltų ir gausiau kokosų miltų. Išsyk žinodama, kad pastarųjų neturėsiu ir tikrai nepirksiu, nutariau susimalti kokosų drožlių. Trečias pliusas – kokosų pienas, mat iki šiol neteko su juo užmaišyti tešlos obuolių pyragui.
Prieš kepdama nutariau, kad norėsiu prikaišioti juodojo šokolado gabalėlių, ir neapsirikau.
Pyragas mums pasirodė net skanesnis atšalęs!

R E C E P T A S
Kokosinis obuolių pyragas
10 gabalėlių / per 1 val. 20 min.
4 vidutinio dydžio obuoliai
2 kiaušiniai
80 g rudojo cukraus
100 ml kokosų pieno
100 g maltų kokosų drožlių
50 g speltų miltų
1 šaukštelis kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
50 g smulkinto juodojo šokolado
30 g tirpinto sviesto
1. Įkaitink orkaitę iki 180 °C.
2. Obuolius supjaustyk labai plonais griežinėliais, naudodami pjaustyklę arba aštrų peilį.
3. Dideliame dubenyje išplak kiaušinius su cukrumi, įmaišyk kokosų pieną.
4. Suberk maltas kokosų drožles, speltų miltus, kepimo miltelius, druską, gerai išmaišyk.
5. Sudėk obuolių griežinėlius į tešlą ir atsargiai permaišyk, kad pasidengtų tešla.
6. Sukrėsk į riebalais pateptą arba kepimo popieriumi išklotą 20 cm skersmens formą. Prikaišiok šokolado gabalėlių.
7. Ant viršaus užpilk tirpintą sviestą.
8. Kepk apie 1 val., kol viršus gražiai apskrus.
